Tävla med din hund

Hundar mår bra av mental stimulans och lek med både människor och andra djur, men framför allt mår den bra av en god relation med matte eller husse där samarbete och respekt står i fokus. Vad kan då vara en bättre sysselsättning än att aktivera hunden och gå med i en hundsport eller ta kurser som får hunden att utvecklas?

Hundsporter finns det många av och vissa kräver mer självständighet av hunden medan andra fordrar en ”dialog” mellan ägaren och hunden själv. Med dialog menar vi givetvis samarbete men eftersom hundar förstår språk och ord på ett sätt som man inte tidigare trott, kan vi även tillåta oss att skriva ordet dialog i artikeln. Hundar lyssnar, noterar signaler och ansiktsuttryck och minns saker och ting mycket bra.

Några hundsporter

I Sverige är agility och freestyle de mest utövade sporterna där hunden och ägaren gemensamt springer en bana med olika manövrar eller hinder, antingen på tid, till musik eller genom att bedömas för snabbhet, samarbete och rörelsemönster. Agility är alltid hinderbanor som ger poäng beroende på hur galant hunden klarar av dem. River de hinder eller bryter ordningsföljden, dras poäng av. Detta kräver således stor koncentration och lydnad.

Med detta kommer vi automatiskt in på lydnad som hundsport. Lydnadsövningar som bedöms för att se hur uppfostrad hunden egentligen är.

Det finns även olika jaktprov, vallningsprov och tjänsteprov som hundar kan gå igenom. De anordnas av rasklubbarna och brukshundsklubbarna runt om i landet ger även ut kurser ända från valpstadiet och framåt.

Det positiva med kurser och de flesta hundsporter, är att alla raser och hundar får vara med och tävla, även blandrashundar. Vissa blandraser är dessutom mer eftertraktade när det gäller hembesök eller terapi, alternativt assistans i viss mån, så tveka inte att ta med dig hunden ut och lära den olika tricks.

Sist men inte minst, kan vi också tala om att vissa raser kan tävla i hundkapplöpningar. Detta gäller främst vinthundar och greyhounds eftersom de är så snabba. Typiska raser förutom greyhounds är whippet, afghanhund, sloughi och saluki.