Ställ ut din hund

Sedan flera sekler tillbaka är det populärt att tävla med sina hundar på utställningar och detta har hållit i sig genom åren. Folk som ställer ut dem kommer från hela landet, ja t.o.m. hela världen och ofta vill de ha ett bevis på att deras hund är godkänd för avel eller håller sig inom ramarna för de regler som SKK har satt upp för respektive rasstandard. När man medverkar i en officiell utställning, registreras alla resultat och hundarna är stambokförda och medlem i någon av de rasklubbar som ingår i Svenska Kennelklubbens lista över föreningar. De certifikat man eventuellt erhåller, räknas då som förstklassiga bevis på att hunden är skapt på rätt sätt.

Hundutställningar – en slags skönhetstävling

Visst räknas hundutställningar som en av hundsporterna. Hundarna måste inte enbart ha rätt fysik och visa upp ett vackert yttre utan även manifestera ett korrekt och bra temperament som är typiskt för rasen. Är hunden ouppfostrad eller visar ett aggressivt beteende, åker man ut fortare än kvickt. Det är således en kombination av alla egenskaper för rasen som ska markeras och fungera för att hunden ska tilldelas något certifikat.

Sedan går det naturligtvis inte att sticka under stol med att det yttre spelar en väsentlig roll när hunden står på podiet. En välborstad och trimmad päls, rätt färger och klippta klor är något som ter sig självklart för alla domare när de granskar deltagarna.

Testutställningar

Vill man däremot ställa ut sin hund som en kul grej eller bara träna en nybörjarhund som antingen är för ung eller oerfaren av hundutställningar, kan man med fördel medverka i en inofficiell utställning där resultat inte sparas och domarna inte är auktoriserade. Det kan gälla valpar, blandraser eller unghundar som inte har varit med på en riktig utställning förut.

Vi ska också nämna att blandraser inte får medverka på officiella hundutställningar. Detta gäller enbart renrasiga hundar för att se till rasens standard och godkänna hundar som är potentiella avelsdjur.