Hundars kroppsspråk

Hundar kan inte prata med oss människor men de kommunicerar ändå med hjälp av kroppen och ansiktet och även med olika ljud och skall. Här följer några tips för att tyda en hunds kroppsspråk.

  • När en hund lägger sig på rygg, betyder det att den är undergiven antingen dig som ägare eller en annan hund. Den ger sig, helt enkelt.
  • Om den bugar sig mot golvet och har rumpan i vädret, betyder det för det mesta att den är leksugen och vill hetsa upp dig. Har den däremot sovit och precis vaknat, kan det vara en enkel morgonsträckning.
  • När hunden gäspar, kan det betyda att den helt enkelt är trött. Men hundar gäspar också när de är stressade eller rädda, så var på din vakt och håll uppsikt över jobbiga situationer.
  • När hunden kommer med saker till dig, betyder det att den antingen är tacksam för att du har gjort något eller visar dig att du ska kasta något. Det kan således vara ett uttryck för lek, beroende på vad den kommer med. Vissa raser älskar också att apportera saker och vill då att du ska berömma dem. Man kan ofta se labradorer gå omkring och bära på något och ha svansen högt i skyn. Då är den ordentligt stolt och tycker att du också borde registrera det.

Öron, svans och mun

Dessa tre kroppsdelar visar ofta hur hunden känner. Öronen bakåt betyder rädsla eller uppmärksamhet och om svansen är låg och spänd, betyder det att den är rädd eller ilsken. En rak svans tyder istället på uppmärksamhet och vaksamhet. En viftande svans betyder givetvis glädje. Det vet nog de flesta.

Öronen rör sig ofta fram och tillbaka och tyder på att hunden snappar upp vad som händer runt omkring den. Spetsiga öron eller öron som rör sig framåt tyder på att den är vaksam och lyssnar spänt. En hund som också lägger vikten på bakbenen med en låg svans, är förmodligen ordentligt ilsken.

Munnen har också stor betydelse. En spänd mun tyder på oro medan en avslappnad och nästan ”leende” mun tyder på neutralitet och avslappning.